Talk about it

20090609

Τενοντίτιδα Ρημάδα...

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες με έχει τσακίσει και είναι ένας βασικός λόγος που έχω μειώσει σε κάποιο βαθμό τη χρήση του Η/Υ.
Η τενοντίτιδα (βλέπε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα) είναι η κατάρα του πληκτρολογίου, το athlet's foot του υπαλλήλου γραφείου και κάτι που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.


Τι είναι ακριβώς η τενοντίτιδα?
Τίποτα παραπάνω από μια φλεγμονή. Όπως μπορεί να συμβεί σε όλο το μυοσκελετικό μας σύστημα, έτσι και οι καημένοι οι τένοντές μας όταν παραχρησιμοποιούνται "καίγονται".

Πώς το καταλαβαίνουμε?
Φλεγμονή είναι, πονάει. Ξεκινάει από τον καρπό, προχωράει προς τον αγκώνα και αν το παρακάνετε φτάνει μέχρι τον ώμο. Συχνά πυκνά τώρα πια περιστρέφοντας τον καρπό μου ακούγονται τα χαρακτηριστικά sexy (noooot) κρακ. Κακή φάση.

Πώς την προλαβαίνουμε?
Μειώνουμε την καταπόνηση των χεριών με τις τυπικές λειτουργίες γραφείου. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πληκτρολόγιο και ποντίκι προσπαθούμε να έχουμε υποστήριξη για τα χέρια μας - επιφάνεια γραφείου, gel, μαξιλαράκι, ακόμα και ειδικό γάντι αν χρειάζεται.
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να γυμνάζουμε τα χέρια μας. Μικρά βάρη (1 με 2 κιλά) είναι ιδανικά για να κρατάμε τους μυς ξύπνιους και υγιείς, ικανούς να μας υποστηρίξουν στις καθημερινές μας εργασίες.

Την πάτησα - τώρα πώς μου περνάει?
Ξεκούραση. Δυστυχώς αυτό είναι το νούμερο 1...
Αυτό που έκανα εγώ ήταν να αρχίσω να χρησιμοποιώ γάντι στη δουλειά και να μειώσω τη χρήση στο σπίτι για 2 περίπου εβδομάδες (εξού και η πτώση της συχνότητας των blog posts τον τελευταίο καιρό). Το 3ήμερο που μας πέρασε ήταν ιδανικό για "αποτοξίνωση" - και το καλό με το καλοκαίρι είναι πως έχει πολλά τέτοια διαλείμματα!

Αν τώρα τα πράγματα έχουν ξεφύγει πολύ, με πόνους που δεν ηρεμούν ακόμα και μετά από ώρες απραξίας, πριν να αρχίσετε να παστώνεστε με αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα και λοιπά ματζούνια, κάντε μια επίσκεψη σε έναν ορθοπεδικό. Μια φυσιοθεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη.

Προσέχετε τον εαυτό σας και καλή (λειψή) εβδομάδα! :)

Φωτογραφία από το flickr.