Talk about it

20090626

Λιστομανία


Το κουσούρι υπήρχε, με το Moleskine μόνο χειρότερα μπορούσε να γίνει :D
Ξεκινάω πάντα κάθε μπλοκάκι/σημειωματάριο/ατζέντα/whatever που χρησιμοποιώ για διαχείριση προσωπικού χρόνου (sic :p ) βάζοντας μερικές σελίδες στην άκρη, σελίδες που θα αξιοποιηθούν για λίστες και όχι για γενικές σημειώσεις.
Σαν τι λίστες? θα ρωτήσετε.



Καθημερινές Λίστες
Αυτές οι λίστες συνήθως αλλάζουν από μπλοκάκι σε μπλοκάκι, μιας και υλοποιούνται σχετικά σύντομα.

- Αναγνώσματα - Θεάματα - Ακούσματα
3 λίστες, ίδια λογική.
Όταν ένας φίλος φτάνει να μου προτείνει ένα βιβλίο μία ταινία ή ένα συγκρότημα σημαίνει ότι έχει καλές πιθανότητες να μου ταιριάζει. Γιατί λοιπόν να πάει στα αζήτητα και να μην είναι η επόμενη ασχολία όταν θα έχω χρόνο? Μια σημείωση και όταν η λίστα φτάσει στη σειρά του θα ξέρω πως δεν σκοτώνω απλά την ώρα μου ;)
Αυτή τη στιγμή θέλω να διαβάσω Tom Robins, να ακούσω Παράξενους Ταξιδιώτες και να πω τη γνώμη μου στον φίλο Παναγιώτη, ενώ περιμένω να βγει το Τerminator 4 σε monitor-friendly έκδοση (cinema δεν του τα δίνω, o YpNoS έριξε το σύρμα).

- To Do (Πρόγραμμα και Ελεύθερο)
2 διαφορετικές λίστες για το τι έχω να κάνω.
- Στη μία με το πρόγραμμα σημειώνω πράγματα που έχω να κάνω συγκεκριμένες μέρες, ραντεβού και deadlines.
28/06/2009 18:00-22:00, υπηρεσία στη Λέσχη Φίλων Κόμικς - όποιος θέλει να έρθει ευπρόσδεκτος btw :)
- Στην ελεύθερη είναι θέματα που καλό θα ήταν να καλύψω, αλλά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός χρόνου. Μήτσο, μου ζήτησες να σου βρω κόμικ Highlander, οπότε το σημείωσα εδώ ;)

Ετήσιες Λίστες
Παίρνουν παραπάνω χρόνο να υλοποιηθούν, οπότε μεταφέρονται ως ένα βαθμό από σημειωματάριο σε σημειωματάριο.

- Πράγματα Που Θέλω
Καθαρά υλικές αναζητήσεις - ένα στυλό, καινούργιο backpack, post-its, το Absolute Watchmen, ... - μικρά ή μεγάλα, βραχυπρόθεσμα και μη όλα μέσα για να τα βλέπω και να τα θυμάμαι. Κάθε φορά που περνάω τη λίστα αξιολογώ αν ακόμα τα θέλω/χρειάζομαι και ανάλογα διαγράφω και κάνω τις αγορές μου.
Ναι, η παραπάνω λίστα ισχύει για την ώρα, ας σας μπαίνουν ιδέες :D

- Δώρα
Πόσες φορές δεν βλέπω κάτι και λέω "Αυτό θα ήταν ιδανικό για τον/την Χ!" αλλά όταν έρχεται η ώρα να διαλέξω δώρο *μπλουπ* ιδέες γιοκ. Ε, με αυτή τη λίστα μπορώ να θυμάμαι τι είδα πριν 4 μήνες, το επανεξετάζω και viola! Δεν γράφω παραδείγματα - κάποιοι διαβάζουν και δεν θέλω να τους το χαλάσω.


Μακροπρόθεσμες Λίστες
Μόνιμα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, με το να τα καταγράφω με βοηθάω να τα φέρνω πιο συχνά και στο μπροστά.

- Ιδέες
Η ιδέα μπορεί να έρθει την πιο παράξενη στιγμή με τα πιο απρόσμενα ερεθίσματα και να φύγει το ίδιο γρήγορα που ήρθε. Αν τη σημειώσεις έχεις όλο τον χρόνο να την αναλύσεις και να την αξιολογήσεις. Κάπως έτσι μου έσκασε το psaxnwdouleia.com (RIP μετά από 6 χρόνια) και άλλες μεγαλύτερες ή μικρότερες ιδέες που υλοποιούνται ή απορρίπτονται αναλόγως.

- Μεγάλοι Στόχοι
Πράγματα καρφωμένα στο μυαλό μας. Οι στόχοι ζωής "όταν μεγαλώσω θα γίνω αστροναύτης" τύπου. Μπορεί να μας φαίνονται ουτοπικοί κάποιες φορές, αλλά βλέποντάς τους συνεχώς θυμάμαι τι θέλω να πετύχω και παίρνω αποφάσεις που θα με βοηθήσουν (μάλλον) γι' αυτό.

- Πρέπει Να Το Δοκιμάσω
Υπάρχουν πράγματα που λέμε "αυτό πρέπει να το κάνω μια φορά στη ζωή μου.¨ Κάποιοι θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ, να γράψουν τα απομνημονεύματά τους, να πιλοτάρουν αεροπλάνο, να κάνουν bunjee, ...
Ο καθένας μας θέλει να κάνει τα δικά του ιδιαίτερα πράγματα, ακόμα και αν είναι ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα μόνο στο δικό του μυαλό. Όπως και με τους Μεγάλους Στόχους πιο πάνω, έτσι και εδώ τα γράφω για να τα θυμάμαι, να ψήνομαι και να χτίζω πάνω στην ιδανική εμπειρία.
Φεστιβάλ Anguleme. Θα πάω. Αλλά δεν είναι απλά ένα ταξίδι. Θα πάω ξέροντας τη γλώσσα, κατέχοντας το αντικείμενο. Θα πάω για να το ζήσω, όχι απλά για να το δω!

Εσείς τι καταγράφετε συνεχώς? Τι λίστες κατατρέχουν το μυαλό σας και τροφοδοτούν τις ώρες και τις μέρες σας?

Καλό Σαββατοκύριακο! :)

Φωτογραφία από... το κινητό μου :p