Talk about it

20090828

Build Your Web Presence - Μέρος 1ο

Τι σημαίνει υπάρχω στο web όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα?
"Έχω το προφίλ μου στο facebook" θα πουν κάποιοι, "έκανα account για το συγκρότημά μου στο myspace" θα πουν κάποιοι άλλοι.

Αρκεί όμως αυτό? Πιθανώς ναι, αλλά σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι σαν να βγαίνεις πάντα στην ίδια καφετέρια. Υπάρχουν όμως και άλλες καφετέριες, υπάρχουν εστιατόρια, υπάρχουν κινηματογράφοι, υπάρχουν χίλιοι-δυο τρόποι διασκέδασης και έκφρασης. Το ίδιο και στο web.

Ας τα πάρουμε βήμα-βήμα.



Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα. Δεν δηλώνω ειδήμων ή παντογνώστης του Web, δεν έχω αφιερώσει τα χρόνια που έχουν επενδύσει άλλοι κι άλλοι, δεν εφαρμόζω καν επαγγελματικά αυτά που περιγράφω. Είμαι ερασιτέχνης στον κόσμο του δικτύου, με μια αγάπη αν θέλετε για τις νέες εξελίξεις. Από τη στιγμή όμως που είστε εδώ και διαβάζετε αυτές τις αράδες κάτι πρέπει να έχω κάνει σωστά.

Ξεκινάμε λοιπόν, υποθέτοντας ότι υπάρχει ένας βασικός λογαριασμός email. Αν όχι πεταχτείτε μέχρι τη gmail, φτιάξτε έναν και συνεχίζουμε.

Το παρακάτω διάγραμμα είναι η εικόνα του Web2.0, του web των κοινωνικών δικτύων με άλλα λόγια, όπως το έχω στο μυαλό μου. Οι υπηρεσίες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές και σε μεγάλο βαθμό αποδεκτές και αναγνωρίσιμες:

Στήνοντας το δικτυακό μας προφίλ δεν θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που να ανεβαίνει ένα-ένα τα επίπεδα, αλλά θα ξεκινήσουμε από τη μέση και θα επεκτεινόμαστε στα γειτονικά επίπεδα ώστε να έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου μας.


Εν αρχή ην το facebook.

Για πολλούς το facebook είναι ο πρώτος φόβος που πρέπει να ξεπεράσουν. Ακούγονται συχνά ιδέες όπως: "το facebook μας κλέβει τα προσωπικά δεδομένα", "οι φωτογραφίες μας γίνονται κτήμα του οποιουδήποτε", "η ιδιωτική μας ζωή ισοπεδώνεται" και συνοδεύονται από ατάκες
"ο τάδε χώρισε με την δείνα λόγω του facebook", "έγινα ρεζίλι στη δουλειά μου λόγω του facebook" και χίλια δυο.

Ώπα, ήρεμα. Το facebook και κάθε facebook δεν μπαίνει στον υπολογιστή ή το σπίτι μας και αρχίζει να μας κλέβει φωτογραφίες, στοιχεία και μυστικά για να αρχίσει να τα φωνάζει σε όλο τον κόσμο. Κάθε μα κάθε εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης κάνει μόνο ότι του επιτρέπουμε εμείς να κάνει.

Ξεκινήστε τον λογαρισμό σας δίνοντας τα βασικά στοιχεία που σας ζητάει. Πριν αρχίσετε να βγάζετε τα εσώψυχά σας στον Wall του κολλητού σας αφιερώστε λίγα λεπτά να μάθετε αλλά και να οργανώσετε το νέο σας στέκι. Χρησιμότατος ο οδηγός του ars technica (thanx Grimwall ), κάντε του ένα πέρασμα.
Έχοντας κάνει αυτό μπορούμε τώρα να στήσουμε το αρχικό μας δίκτυο. Πάμε Friends -> Find Friends, δίνουμε τα στοιχεία του mail μας και τσουπ, έχουμε κατευθείαν μια λίστα με όλους τους γνωστούς και φίλους που έχουν επικοινωνήσει στο παρελθόν μαζί μας και έχουν facebook. Επιλέγουμε ποιους θέλουμε στις επαφές μας, τους προσθέτουμε στην αντίστοιχη λίστα και τέλος. Όλα τ' άλλα θα ακολουθήσουν μόνα τους :)

Το facebook είναι το προφίλ, το πρώτο μέρος καθημερινής επικοινωνίας. Μετά έρχεται το linkedin.

Αν είστε επαγγελματίας, σε όποιον χώρο και αν κινείστε, δεν είναι ιδιαίτερα βολικό να κάνετε τις επαγγελματικές σας επαφές στον ίδιο χώρο που υπάρχουν παιχνίδια και applications για κάθε χρήση. Ένας πιο σοβαρός χώρος, φτιαγμένος για να παρουσιάσει το βιογραφικό σας και να σας φέρει σε επαφή όχι με συμμαθητές από το δημοτικό αλλά με συνεργάτες και συναδέλφους του χώρου σας είναι σίγουρα προτιμότερος

Φανταστείτε ότι ο λογαριασμός σας στο linkedin είναι το προφίλ σας με κουστούμι, ενώ στο facebook φοράτε και τη σαγιοναρίτσα το καλοκαίρι.

Η διαδικασία εγγραφής είναι απλούστατη, όπως και η ανάρτηση των βιογραφικών μας στοιχείων. Τα groups του linkedin όπου ανταλλάσσονται απόψεις και ιδέες είναι ένα πραγματικό forum ιδεών, το καθένα με σαφείς στόχους και συγκεκριμένη θεματολογία. Αν είστε στον τομέα του IT μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το group Creative Minds in Greek New Media.

Πλέον λοιπόν έχουμε το bussiness και το καθημερινό προφίλ μας έτοιμα. Αυτό δεν αρκεί όμως. Το να δηλώνουμε απλά τι είμαστε δεν δηλώνει και το ποιοι πραγματικά είμαστε. Γι' αυτό χρειαζόμαστε περιεχόμενο. Γιατί άλλο να βλέπεις απλά κάποιον και άλλο να πιάνεις μια κουβέντα μαζί του. Μόνο με την έκφραση δίνουμε πραγματικά στους γύρω μας να καταλάβουν ποιοι είμαστε.

Για το περιεχόμενο όμως θα μιλήσουμε σε επόμενη ανάρτηση. Ραντεβού σε μία εβδομάδα από σήμερα. Μέχρι τότε ξεκινήστε! Facebook και linkedin. Βρείτε φίλους, γνωστούς και συνεργάτες, επαναδικτυωθείτε και αναθερμάνετε σχέσεις - ευκαιρία είναι :)

Στο facebook μπορείτε να με βρείτε εδώ και στο linkedin εδώ. :)