Talk about it

20090918

Build Your Web Presence - Μέρος 3ο


Στο 1ο μέρος αυτής της σειράς αναρτήσεων είδαμε πώς ξεκινάμε να στήνουμε το δικτυακό μας προφίλ, ενώ στο 2ο μέρος εντοπίσαμε τις κατάλληλες υπηρεσίες για να φιλοξενήσουν τη δουλειά που έχουμε να παρουσιάσουμε, ανάλογα με το είδος της. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα blogs και το πώς μπορούν να μας διευκολύνουν.


Η βασική δυνατότητα που δίνει ένα blog είναι το να γράφεις ένα κείμενο και αυτομάτως να το δημοσιοποιείς, κάνοντάς το διαθέσιμο σε όλους. Το πρωταρχικό χαρακτηριστικό όμως που πρέπει να εντοπίσουμε είναι η δυνατότητα διαδραστικότητας που δίνει αυτή η πλατφόρμα. Άλλωστε, το να γράφεις ένα κείμενο και να το διανέμεις μπορεί να γίνει και με μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα. Το να παίρνεις όμως άμεση ανταπόκριση από το κοινό που σε διαβάζει και να υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω διαλόγου και εξέλιξης της όποιας ιδέας είναι κάτι που μια ιστοσελίδα δύσκολα μπορεί να προσφέρει.

Από τη μία έχουμε στη διάθεσή μας έναν διαδραστικό παιδότοπο και από την άλλη βλέπουμε ότι σε αυτόν τον παιδότοπο μπορούμε να φέρουμε και τα δικά μας παιχνίδια, αυτά που τις προηγούμενες μέρες είχαμε ανεβάσει στο youtube, στο flickr και οπουδήποτε αλλού. Σε ένα blog λοιπόν δεν κάνουμε αναρτήσεις κειμένου και μόνο, αλλά μπορούμε να ενσωματώσουμε οποιοδήποτε υλικό από άλλες πηγές!

Τα θετικά αυτής της ενσωμάτωσης είναι:
  • Ευκολία διαχείρησης υλικού. Όλα μπορούν να φαίνονται μέσα από το blog μας, οπότε δεν χρειάζεται να πηγαινοερχόμαστε από υπηρεσία σε υπηρεσία παρά μόνο για να προσθέσουμε νέο υλικό).
  • Αμεσότητα περιεχομένου, μιας και μέσω μιας blog ανάρτησης ακόμα και μια εικόνα δεν μένει ξερή από τη στιγμή που μπορούμε να προσθέσουμε σχόλια πάνω σ'αυτη.
  • Ταχύτερη διάδωση των ιδεών μας, αγγίζοντας χρήστες που μπορεί να  μην έχουν περάσει ποτέ από τη συγκεκριμμένη "gallery" όπου ανεβάσαμε το υλικό μας, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να βρίσκονται στο facebook, στο linkedin ή στο twitter (που θα συζητήσουμε σε επόμενη ανάρτηση) και να έχουν δει στο προσωπικό μας link μία και μόνο τοποθεσία - το blog μας.
Να τονίσω ότι όποιο blog δημιουργηθεί με σκοπό την ανάπτυξη της δικτυακής μας παρουσίας δεν είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο και δεν είναι ανώνυμο. Πρόκειτε για μια επέκταση του προφίλ μας, άρα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επώνυμη εικόνα μας που έχουμε δημιουργήσει μέχρι τώρα. Δεν είναι χώρος εξομολογήσεων αλλά χώρος έκφρασης αυτών των στοιχείων που θέλουμε να προβάλουμε στον έξω κόσμο.

Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ ενός ανώνυμου blog και του blog που εξυπηρετεί το προφίλ σας. Μπορούμε να διατηρούμε και τα δύο είδη αλλά το ένα δεν ενδείκνυται να συνδέεται με το άλλο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν μαζέψτε το υλικό που είχατε αναρτήσει σε youtube, picasa, deviant art ή οπουδήποτε αλλού και ξεκινήστε το δικό σας blog! Είτε εδώ στη blogger, είτε στη γειτονική wordpress ή και όπου αλλού θέλετε, κάντε το πρώτο βήμα. Μετά περάστε μια βόλτα από εδώ να μας δώσετε link για τον χώρο σας και να μας πείτε πού βρίσκεστε :)