Talk about it

20101008

Κοιτώντας Μπροστά


Πέρσυ τέτοια εποχή - Παρασκευή ήταν πάλι - ξεκίνησαν τα πρωτοβρόχια και βρήκα την ευκαιρία να κάνω κάποια σχέδια για το μέλλον (κάντε μια βόλτα από εκείνη την ανάρτηση και συνεχίζετε σε λίγο εδώ).
Φέτος, πάλι Οκτώβρη, έπεσαν οι πρώτες βροχές πριν μερικές μέρες. Αυτό το Σαββατοκύριακο μου φαίνεται ιδανικό για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά. Για άλλη μια φορά λοιπόν σχεδιάζουμε για το μέλλον.

Το πού βρισκόμασταν πέρσυ το συνειδητοποιήσαμε πέρσυ. Το τι κάνουμε φέτος είναι μια νέα ιστορία.

- Ανασκόπηση.
Κοιτάμε τι στόχους βάλαμε έναν χρόνο πριν - τι πετύχαμε, τι προσπαθούμε ακόμα, να κάνουμε τι παρατήσαμε και πού απογοητευτήκαμε.
Οι επιτυχίες μας είναι η νέα μας βάση για το πού βρισκόμαστε και σύμφωνα με αυτές έχουμε μια βελτιωμένη εικόνα ένα χρόνο μετά. Όσα προσπαθούμε ακόμα να υλοποιήσουμε είναι οι ελάχιστοι στόχοι μας για τη χρονιά που ξεκινάει.
Τα fails και οι απογοητεύσεις μας είναι μαθήματα. Δεν μας πάνε πίσω, δεν υπάρχει λόγος να τα κοιτάμε και να αναπωλούμε με στεναχώρια. Εντοπίζουμε τι πήγε στραβά, γιατί δεν προχώρησαν, τα καταγράφουμε και τα θυμώμαστε.
Τώρα που έχουμε μπροστά μας το τι κάναμε την χρονιά που πέρασε πάμε να δούμε τη χρονιά που έρχεται.

- Καταγράφουμε τις επιθυμίες μας.
Βασικότατο, να ξέρουμε τι θέλουμε. Έστω και σε βάθος μηνών. Αν δεν έχουμε στόχους και επιθυμίες κάθε κίνησή μας είναι άσκοπη, άκυρες επιλογές που δεν χτίζουν τίποτα σε βάθος χρόνου.
Επανεξετάζουμε αυτά που προσπαθούμε ακόμα να υλοποιήσουμε. Έχουν ακόμα το νόημα που είχαν όταν τα θέσαμε σαν στόχους? Αν ναι εξαιρετικά. Αν όχι δεν διστάζουμε να τα πετάξουμε σε ένα συρτάρι και να τα επανεξετάσουμε στο μέλλον.
Κοιτάμε πού θέλουμε να βρισκόμαστε σε έναν χρόνο από τώρα. Αυτά που είναι διαφορετικά από το σήμερα είναι οι νέοι στόχοι μας.
- Απαιτήσεις
Παρένθεση εδώ.
(
Κάθε επιλογή, κάθε επιθυμία μας, απαιτεί για την υλοποίησή της χρόνο. Μπορεί επιπλέον να απαιτεί χρήματα ή γενικότερα πόρους, μπορεί και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτεί χρόνο. Αν δεν προγραμματίσουμε σωστά τον χρόνο μας για την επίτευξη του  κάθε στόχου που βάζουμε μάλλον θα καταλλήξουμε να επανεξετάζουμε του χρόνου μια αποτυχία, προσπαθώντας να βρούμε τι πήγε στραβά. Κλείνω παρένθεση.
)
Έχουμε λοιπόν τις επιθυμίες μας. Βγάζουμε μια άκρη για τις απαιτήσεις που έχουν (think ρεαλιστικά people!) και ορίζουμε πρωτεραιότητες. Μπορεί να μην προλαβαίνουμε να κάνουμε τα πάντα. Λογικό. Κάποια πιθανώς να πάνε στο συρτάρι - σε αυτή την ειδική Ετήσια Λίστα του Moleskine με τα Πράγματα Που Θέλω - και να ξαναβγούν ότι θα έχουν οριμάσει οι συνθήκες. Κάθε τρίμηνο ρίχνουμε μια ματιά και αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα επανεξετάζουμε τις απαιτήσεις.

Προγραμματιστήκαμε? Φύγαμε για μια δημιουργική σεζόν!

Προβληματισμοί? Ιδέες και προσθήκες? Τα σχόλια είναι ο μαυροπίνακάς σας :)



Φωτογραφία δικιά μου