Talk about it

20120420

Περί Φωτογραφίας και Εξελίξεων



Πάει καιρός που δεν είμαι τακτικός στο γράψιμο. Περίπου την ίδια περίοδο άρχισα να είμαι τακτικός στη φωτογραφία. Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει πια να γράφω. Απλά, να το πω λίγο λόγια, γοητεύτηκα από τη νέα τέχνη που μπήκε στη ζωή μου.

Τον τελευταίο 1μισι χρόνο διάβασα (και διάβασα και διάβασα) και πειραματίστηκα (και πειραματίζομαι και θα πειραματίζομαι) ώσπου έφτασα σε ένα σημείο να νιώθω ικανοποιημένος από τις φωτογραφίες που έβγαζα. Έκανα και photoblog - μπείτε δείτε! - ενώ αναρτώ συχνά-πυκνά και στο facebook - subscribe ή στείλτε friend request ελεύθερα :) Κάπου εκεί μου ξύπνησε και η επιθυμία για μια έκθεση. Το πιο γοητευτικό για μένα - και ταυτόχρονα ανεξάντλητο θέμα - δεν ήταν άλλο από την ίδια την πόλη που μένω και κυκλοφορώ, την Αθήνα. 

Τον τελευταίο χρόνο, η πόλη έχει υποστεί αρκετές αλλαγές και η φθορά του κόσμου φαίνεται στους τοίχους που μας περικλείουν. Δεν μιλάω για επεισόδια, βιτρίνες που έσπασαν ή κτήρια που κάηκαν. Αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Μιλάω για τη συνεχή φθορά της πόλης και των κατοίκων της που κανείς δεν ασχολείται να επιδιορθώσει. Τα καταστήματα κλείνουν και δεν ξανανοίγουν, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι χάνουν την ελπίδα τους, η ζωή συννεφιάζει.

Ταυτόχρονα παραμένουν γωνιές, εστίες ελπίδας, που ρίχνουν λίγο φως από μια άλλη, καλύτερη εποχή. Η τέχνη παίρνει τους δρόμους, κάποια καλοδιατηρημένα κτήρια μας φτιάχνουν τη μέρα, ένα τυχαίο χαμόγελο ακόμα μας φτιάχνει τη διάθεση.

Αυτή τη συνεχή αντίθεση, τη συνεχή σύγκρουση συναισθημάτων που μας δημιουργεί η Αθήνα, είναι που ήθελα να δείξω. Έτσι ξεκίνησα να μαζεύω μαζεύω το πιο σκληρό και άγριο πράγμα του κόσμου (όπως είπε και ο Ρένος Χαραλαμπίδης στα Φθηνά Τσιγάρα)... Στιγμές! 


Πλέον το υλικό είναι έτοιμο και η έκθεση "Athens: A Year Of Contradictions" μπορεί να γίνει.

Θέτωντας τον πήχη λίιγο πιο πάνω, τολμώ να φαντάζομαι τις φωτογραφίες της έκθεσης και σε ένα σκληρόδετο λεύκωμα με τον ίδιο τίτλο. Too much? Μπορεί, δεν ξέρω. Σίγουρα τα χρήματα για να κάνω κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν, οπότε θα γίνει μόνο αν εσείς το θέλετε. Ακολουθόντας την μέθοδο της χρηματοδότησης από το κοινό, έκανα ένα campaign στο indiegogo όπου όποιος θέλει να βοηθήσει την έκθεση και στη συνέχεια το λεύκωμα μπορεί να συνεισφέρει με κάποιο ποσό, παίρνωντας σαν αντάλλαγμα φωτογραφίες από την έκθεση,  αντίτυπα του λευκώματος και καρτ-ποσταλς με φωτογραφίες της έκθεσης.
Κλικ και ρίξτε μια ματιά! Κάντε και share, μην το φοβάστε ;)


Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί $200/€155 κυρίως από υποστηρικτές εκτός του indiegogo. Όσοι δεν θέλουν να μπλέξουν με paypal ή visa μπορούν να επικοινωνήσουν κατευθείαν μαζί μου (zonafos@gmail.com). Επίσης έχει υπάρξει μια εξαιρετική πρόταση για οικονομικές εκτυπώσεις  που κόβει σημαντικά το συνολικό κόστος.

33 μέρες ακόμα για να δούμε αν θα βγει το λεύκωμα. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, η έκθεση έχει δρομολογηθεί, ενώ το λεύκωμα σίγουρα θα κυκλοφορήσει σε μορφή e-book.

Σχόλια? Ιδέες? Κριτικές? Προτάσεις? Hit me! :)