Σε ένα εργασιακό περιβάλλον στη σκιά της Κρίσης έρχονται να προστεθούν και τα αποτελέσματα μελέτης του Warwick University. Η προαγωγή βλάπτει την υγεία, υποστηρίζουν οι ειδικοί που εξέτασαν την κατάσταση της υγείας 1000 Βρετανών σε βάθος 5 ετών, πριν και μετά την προαγωγή τους σε διοικητική ή εποπτική θέση.
Όπως διαβάζουμε στο skai.gr, στη μελέτη διαπιστώνεται ότι η ψυχική υγεία των ερωτηθέντων μετά την προαγωγή τους, επιδεινώθηκε κατά μέσο όρο 10%. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι περισσότερες ευθύνες συνήθως φέρνουν και περισσότερο άγχος, ένταση και δυσθυμία.
Δεν αμφισβητώ τα αποτελέσματα της έρευνας - ποιος είμαι εγώ για να κάνω κάτι τέτοιο άλλωστε χωρίς στοιχεία, χωρίς το όνομα κάποιας αυθεντίας να με υποστηρίζει.
Αυτό που με προβληματίζει είναι η χρονική συγκυρία.
Δεν μπορώ να θεωρήσω μια τέτοια έρευνα τυχαία αυτή την περίοδο καμπής για την παγκόσμια οικονομία.
Η όποια επιδείνωση στην ψυχική υγεία των ατόμων που εξετάστηκαν είναι συνέπεια της αναπόφευκτης κοινωνικής αποξένωσης που φέρνει μια πιο υπεύθυνη θέση.
Αυτό το θέμα όμως είναι κάτι που έχει γίνει αποδεκτό μετά από χρόνια ανάπτυξης της ιδέας.
Οι βάσεις τέθηκαν από τον Hegel στις αρχές του 1800 (alienation). Ο Marx χρησιμοποίησε τη φιλοσοφική ιδέα του Hegel και μας την έκανε πιο απτή ως συνέπεια του καπιταλισμού και του τρόπου ζωής που αυτός συνεπάγεται (wiki). Τέλος, το 1897 ο Durkheim έκανε τη σύνδεση μεταξύ της νέας τάξης πραγμάτων όπως είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στον δυτικό κόσμο και των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία του ατόμου (wiki και πάλι).
Οπότε μιλάμε για μια έρευνα 200 ετών που μας την σερβίρουν ξαναζεσταμένη με Warwick περιτύλιγμα? χμ... κάποιος ελπίζει να γίνουν λιγότερες προαγωγές από Σεπτέμβρη...
Διαβάστε επίσης:
Υπολογίζοντας Τον Πραγματικό Μας Μισθό
Υπολογίζοντας Τον Πραγματικό Μας Μισθό