Talk about it

20090427

Marv Wolfman Workshop: Η Δομή του Σεναρίου - Μέρος 2ο


Συνεχίζουμε με το 2ο μέρος του workshop σεναρίου που δόθηκε κατά τη διάρκεια του Comicdom Con 2009 το Σάββατο 11 Απριλίου 2009 στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση από τον Marv Wolfman, με τίτλο "Η Δομή του Σεναρίου".


Οι φωτογραφία της εκδήλωσης από το Comicdom Blog.

Μέρος 2ο: Είδη Χαρακτήρων

Με τα χρόνια έχω δει ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο είδη ιστοριών - και αντίστοιχα δύο είδη χαρακτήρων.
Ιστορίες εσωτερικής και ιστορίες εξωτερικής διαμάχης. Οι πρώτες έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς και τις εσωτερικές συγκρούσεις του ήρωά μας, ενώ οι δεύτερες επικεντρώνονται στις πράξεις των ηρώων μας και στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του.

Κλασικός ήρωας από ιστορία εσωτερικής διαμάχης είναι ο Spiderman. Είναι ένας χαρακτήρας γεμάτος ενοχές και προβληματισμούς που μας κάνει να ασχολούμαστε περισσότερο με το alter-ego του, τον Peter Parker, παρά με τον Spiderman. Σκεφτείτε το, έχοντας διαβάσει ένα ακόμα τεύχος Spiderman θυμόμαστε ότι πάλεψε με κάποιον ακόμα μυστήριο τύπο - δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία με ποιόν και μπορεί κάλλιστα να μην τον συγκρατήσαμε - και ότι κάτι συνέβη στη ζωή του. Έχασε τη δουλειά του, είχε ερωτική απογοήτευση, πέθανε η γιαγιά του - γεγονότα που μας μένουν και τα θυμόμαστε. Αυτά είναι που τον κάνουν αγαπητό και αυτά είναι που του προσδίδουν τα διαφορετικά του χαρακτηριστικά

Στον αντίποδα βρίσκουμε χαρακτήρες όπως ο Batman. Οι ιστορίες με τον Batman επικεντρώνονται στο εκάστοτε πρόβλημα και την επίλυσή του. Στα χνάρια των περισσότερων ντετεκτιβίστικων και νουάρ ιστοριών, η υπόθεση δεν μπαίνει στην προσωπική ζωή του ήρωα παραπάνω απ' όσο χρειάζεται για να έχει σωστή ροή η πλοκή της ιστορίας. Κανείς δεν ασχολείται με το τι είπε/σκέφτηκε/έκανε ο Bruce Wayne. Απλά δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς ο Σκοτεινός Ιππότης θα προστατέψει για άλλη μια φορά το Γκόθαμ.



Ακολουθεί η συνέχεια με το 3ο από τα 4 μέρη του workshop:
Ψυχολογία Χαρακτήρων
.