Talk about it

20090416

Υπολογίζοντας Τον Πραγματικό Μας Μισθό


Το πόσα χρήματα πραγματικά κερδίζουμε από τη δουλειά μας είναι λίγο πιο περίπλοκο από ένα νούμερο στο συμβόλαιο ή τη σύμβασή μας.

Έστω ότι έχουμε υπολογίσει τις κρατήσεις από το όποιο ταμείο και τους φόρους και έχουμε ότι ο Γιάννης πληρώνεται 9.000 ευρώ ετησίως καθαρά. Αυτό σημαίνει ότι στην τυπική εβδομάδα 40 ωρών που δουλεύει παίρνει περίπου 4,30 ευρώ την ώρα. Αυτό όμως δεν είναι το πραγματικό ποσό που μπαίνει στην τσέπη του. Για να υπολογίσουμε αυτό το ποσό πρέπει να εξετάσουμε όλα τα παράπλευρα έξοδα και έσοδα που έρχονται με τη συγκεκριμένη δουλειά.

Έξοδα μετακίνησης
Αν η δουλειά το Γιάννη βρίσκεται 10 λεπτά από το σπίτι του, τότε αυτομάτως αυτά τα έξοδα είναι μηδενικά. Σε μια τυπική περίπτωση εργαζομένου στην Αθήνα όμως η απόσταση θα είναι 5 με 10 χιλιόμετρα, κάτι που καθιστά απαραίτητα τα 3 Μ της καθημερινής Οδύσσειας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Με 1 ευρώ το εισιτήριο έχουμε 2 ευρώ τη μέρα για μετακίνηση. Αν πρέπει να γίνει χρήση αυτοκινήτου για τη μετακίνηση και ο εργοδότης δεν καλύπτει τα έξοδα βενζίνης τότε πρέπει στη θέση του εισιτηρίου να υπολογίσουμε τη βενζίνη και να έχουμε στο νου μας τη μακροπρόθεσμη φθορά του αυτοκινήτου.

Ένδυση
Είτε σε γραφείο, είτε σε εργοστάσιο, είτε σε γιαπί, κάθε εργαζόμενος έχει τα ρούχα εργασίας του. Μπορεί να είναι κουστούμι, πουκάμισο ή φόρμα εργασίας, το σίγουρο είναι πως είναι ένα επιπλέον έξοδο που πρέπει να συνυπολογιστεί. Ο Γιάννης βρίσκεται στον μέσο όρο εξόδων, δίνοντας περίπου 300 ευρώ τον χρόνο για ρούχα αποκλειστικά για τη δουλειά.

Διατροφή
Ο πρωινός καφές και το μεσημεριανό γεύμα είναι και τα δύο έξοδα που κάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και στοιχίζοντας κατά μέσο όρο 5 ευρώ την ημέρα.
Τόσο στην ένδυση όσο και στη διατροφή υπολογίζουμε τα επιπλέον έξοδα που δημιουργούνται λόγω της εργασίας. Οπότε αν δεν έχουμε είδική ενδυμασία για τον εργασιακό χώρο ή παίρνουμε φαγητό από το σπίτι αυτομάτως αυτά τα έξοδα μηδενίζονται.

Στο σύνολο τα παραπάνω έξοδα του Γιάννη ανέρχονται στα 25 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή 1.300 ευρώ τον χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά καθαρά ετήσια έσοδα είναι 7.700 ευρώ.

Σημειώσεις
- Εάν μια συγκεκριμένη θέση εργασίας δίνει κάποια προνόμια (δωρεάν ασφάλιση, εκπτώσεις σε ορισμένα καταστήματα ή υπηρεσίες, γυμναστήριο, ...) από τα οποία έχουμε όφελος, τα ποσά στα οποία αντιστοιχούν μπορούν να ανεβάσουν την πραγματική ωριαία μας αμοιβή.
- Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει παιδί που πρέπει να το κρατάει κάποιος επί πληρωμή αυτό είναι ένα επιπλέον έξοδο που πρέπει να υπολογιστεί. Ταυτόχρονα, η όποια σχετική πρόνοια του εργοδότη μειώνει αυτό το ποσό.

Αναλογιστείτε τον χρόνο...
Κάθε μέρα ο Γιάννης φεύγει από το σπίτι του στις 8 το πρωί και γυρίζει μετά τις 6 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που καταναλώνει ετησίως για τη δουλειά του είναι χοντρικά 2.500 ώρες.

Καταναλώνει 2.500 ώρες για 7.700 ευρώ, δηλαδή παίρνει 3,08 για κάθε ώρα που περνάει σχετική με τη δουλειά του, 25% λιγότερο δηλαδή από αυτό που είχε στο μυαλό του!

Το παραπάνω παίρνει πολύ λίγο χρόνο να υπολογιστεί και έχει διπλό όφελος.
Κατ'αρχήν μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα για το πόσο πραγματικά κοστίζει μια αγορά που κάνουμε σε χρόνο εργασίας. Ο καινούργιος δίσκος των 100 ευρώ που θέλει να πάρει ο Γιάννης δεν θα του κοστίσει 23 ώρες δουλειάς που υπολόγιζε αλλά 32. Αντίστοιχα, όποια αγορά κάνει του κοστίζει περίπου 40% περισσότερο χρόνο εργασίας απ'ότι αρχικά υπολόγιζε.

Επιπλέον, αυτή η ανάλυση μας επιτρέπει να εντοπίσουμε περιττά έξοδα ή επιπλέον πηγές εσόδων (στην περίπτωση των εργασιακών προνομίων) που πηγάζουν από τη δουλειά μας. Για παράδειγμα, μία κάρτα για το metro ρίχνει τα έξοδα μετακίνησης στα 35 ευρώ τον μήνα, ενώ αν χρειαζόμαστε μόνο λεωφορείο πέφτουμε στα 15 ευρώ.

Με λίγο καθαρό κεφάλι είναι κάτι που πολύ εύκολα μπορείτε να κάνετε με μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί με τον απογευματινό καφέ ;)

Εικόνα από flickr.
Ιδέα άρθρου από το lifehacker.