Talk about it

20091013

Εγγραφή Σε Spam List


Ανοίγω κάθε πρωί το inbox του mail μου και με περιμένει μία ψηφιακή στίβα mail για διαχείρηση. Πολλές αναφορές από facebook και twitter, κάποιες ενημερώσεις από blogs και forums, κάτι-τις από ουσιώδη επικοινωνία και γενικότερα πράγματα για τα οποία έχω επιλέξει να ενημερώνομαι. Όλα τα spam φεύγουν καρφί στα σκουπίδια, thank you very much. Τον τελευταίο καιρό όμως έχω και μία νέα κατηγορία εισερχόμενων mail - τις mailing lists όπου δεν έχω κάνει εγγραφή.



Ας πάμε ένα βήμα πίσω. Τι είναι μία mailing list? Πολύ απλά, μία λίστα με emails που έχει φτιάξει κάποιος και τη χρησιμοποιεί για να στέλνει κάποιο newsletter ή τις ανανεώσεις του site/blog του. Ποιός μπορεί να μπει σε μια τέτοια λίστα? Όποιος θέλει. Όχι όποιος θέλει ο διαχειριστής της λίστας - αυτός μπορεί να επιλέξει ποιός να μην μπει. Όποιος θέλει να δέχεται mails στο inbox του.

Εδώ στο zoofo υπάρχει η δυνατότητα να πέρνετε τις νέες αναρτήσεις του βlog το πολύ μια φορά τη μέρα σε mail με το να δώσετε τη διεύθυνσή σας στο πεδίο πάνω δεξιά (εκεί που λέει "Θέλεις τα νέα στο email σου?"). Αντίστοιχα γίνεται και σε πολλά άλλα blogs.

Επιστρέφοντας στο προκείμενο, προσωπικά έχω γραφτεί μόνο σε 2 blog mailing lists: "A! μπε μπα Blog! το Μπινελικοδρόμιο" και "e-diva's New Media Channel". Όλα τα άλλα blogs τα παρακολουθώ μέσω των feeds τους και τον Google Reader. Γιατί λοιπόν κάθε πρωί να βρίσκω τυποποιημένα mails με 2 ξερόλογα και ένα link από διάφορα άλλα blogs, μερικά από τα οποία δεν έχω επισκεφτεί ποτέ? Από πού κι ως πού η μέθοδος της πιτσαρίας (κατάλογος στο γραματοκιβώτιο) θεωρείται online διαφήμιση? Το να βρίσκομαι γραμμένος στη Χ/Ψ mailing list που δεν έχει τίποτα να μου πει δεν είναι διαφήμιση, είναι απλό παραδοσιακό spam.

Μία διπλή συμβουλή/παράκληση λοιπόν:
  • Web publishers, παρακαλείστε να μην βάζετε τυχαίους αναγνώστες σε λίστες που δεν έχουν επιλέξει. Οι επιλογές block και mark as spam είναι μόνο ένα κλικ μακριά και είναι κρίμα να χάσετε πιθανούς αναγνώστες επειδή τους αντιμετωπίσατε τόσο επιπόλαια.
  • Αναγνώστες, μην δέχεστε ό,τι σαβούρα σας στέλνουν στο mail σας. Αν το περιεχόμενο του newsletter δεν σας ενδιαφέρει ή αν απλά δεν θέλετε να δέχεστε mail με αυτό πατήστε το reply και γράψτε μια ευγενική απάντηση ζητώντας να βγείτε από τη λίστα. Είναι δικαίωμά σας να έχετε καθαρό inbox.

Καλή Παρασκευή Τρίτη και 13 σε όλους! Προσοχή στις γάτες (επειδή χαλάνε το χρώμα στο αυτοκίνητο), στις σκάλες (γιατί πέφτουν ότι μέρα και να'ναι) και σε ό,τι άλλο λένε ότι συμμαχεί με το αρνητικό μας κάρμα τέτοιες μέρες ;-)