Talk about it

20090504

Marv Wolfman workshop: Η Δομή του Σεναρίου - Μέρος 4ο


Το 4ο και τελευταίο μέρος του workshop "Η Δομή του Σεναρίου" από τον Marv Wolfman. Θυμίζω, δόθηκε κατά τη διάρκεια του Comicdom Con 2009 το Σάββατο 11 Απριλίου 2009 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.


Οι φωτογραφία της εκδήλωσης από το Comicdom Blog.

Μέρος 4ο: Συμπεριφορά Χαρακτήρων

Ένα πολύ βασικό θέμα που πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας είναι να μένετε στα πλαίσια του κάθε χαρακτήρα. Οι εμπειρίες του καθενός μας ποικίλουν ανάλογα την ηλικία μας, τον τόπο που μεγαλώσαμε και τις καταστάσεις που έχουμε περάσει. Ο κάθε χαρακτήρας μας έχει αντίστοιχα κάποιο υπόβαθρο το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το δικό μας. Όταν περιγράφετε τις πράξεις του ήρωά σας δεν λέτε τι θα κάνατε εσείς στη θέση του. Όταν αναφέρεστε σε καταστάσεις που έχουν ζήσει οι χαρακτήρες σας δεν είναι καταστάσεις που έχετε βρεθεί εσείς.

Στην περίπτωση των Teen Titans, από τη στιγμή που ο κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετική προσωπικότητα, δεν μπορούμε να τους βάλουμε να αντιμετωπίζουν μια κατάσταση όλοι με τον ίδιο τρόπο. Φανταστείτε πόσο ανούσιο θα ήταν ο Cyborg να είχε τις ίδιες αντιδράσεις με τον Nightwing ή η Starfire με την Raven.

Πάρτε για παράδειγμα την ηλικία τους. Εγώ είμαι 60 ετών ενώ οι Teen Titans με το ζόρι 20! Δεν μπορώ να τους βάλω να συζητάνε για τον πόλεμο σαν να τον έζησαν, ούτε να νιώθουν νοσταλγία για τους Beetles. Σκεφτείτε ότι για να αναφερθούν σε μια σειρά της δεκαετίας του '70 θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος και πάλι μόνο αν την είχαν δει σε επανάληψη!

Εδώ ολοκληρώνεται η ανταπόκριση του workshop.
Θεωρώ ότι μέσα σε μόλλις 3 τέταρτα ο Marv Wolfman έδωσε με αρκετά απλό τρόπο πολύ χρήσιμα tips για τη δημιουργία και δομή ηρώων. Αυτές οι συμβουλές σίγουρα από μόνες τους δεν αρκούν για να γίνει κάποιος ο απόλυτος σεναριογράφος, βοηθάνε όμως σίγουρα στο να σκεφτούμε μερικά παραπάνω πράγματα την ώρα που βάζουμε τη φαντασία μας στο χαρτί.

Όπως πάντα, οι γνώμη του ενός είναι η χαρά όλων μας! Περιμένω γνώμες λοιπόν :)