Talk about it

20090526

Ημερήσιος Ύπνος - Τα 20 Λεπτά Που Κάνουν Τη Διαφορά!


Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε πώς μπορούμε να καθορίσουμε τη διάρκεια και ώρα του ημερήσιου ύπνου μας για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σήμερα θα δούμε τη διαδικασία του "δυναμικού" ύπνου, ή power napping, τον τρόπο για να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή ανανέωση στον λιγότερο απαιτούμενο χρόνο.

Κατ' αρχήν, ο πιο αποτελεσματικός ύπνος αυτού του είδους είναι 20 λεπτά. Το πότε θα γίνει όμως δεν είναι το ίδιο με τον κλασσικό ημερήσιο ύπνο. Το απόγευμα όπως έχουμε πει ο οργανισμός μας τείνει να κατεβάζει ρολά, οπότε το να κοιμηθούμε μόνο 20 λεπτά είναι αρκετά δύσκολο.
Συγκεκριμένα χθες πήγα να πέσω για 20 λεπτά στις 7 το απόγευμα και κατέληξα να ξυπνάω στις 8 και τέταρτο με ένα κεφάλι καζάνι (θυμηθείτε, λιγότερο από 45 λεπτά ή πάνω από 90).

Πότε λοιπόν?

Αργά τις πρωινές ώρες ή αμέσως μετά το φαγητό είναι οι ιδανικές στιγμές. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να το κάνουμε σε καθημερινή βάση, παρ'όλ'αυτά είναι μια μεγάλη τόνωση κατά τα Σαββατοκύριακα

Γιατί?

Με αυτά τα 20 λεπτά ύπνου ενισχύουμε την αντοχή και τα αντανακλαστικά μας, ενώ η απόδοσή μας στην οδήγηση και σε μηχανικές διαδικασίες βελτιώνεται δραματικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης και επαναεκγρήγορσης των μυών μας, καθαρίζοντας έτσι την "μυική μνήμη" μας. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος ηρεμεί και καθαρίζει από πρόσφατες πληροφορίες μικρής σημασίας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να απομνημονεύσουμε καλύτερα σημαντικές πληροφορίες.
Σκεφτείτε το σαν ένα "reboot" του σώματός μας, όπου τα μηχανικά μέρη (οι μυικές ομάδες) κρυώνουν και κάνουν επανεκκίνηση, ενώ η μνήμη μας (ο εγκέφαλός μας) καθαρίζει από τις προσωρινές πληροφορίες που μας φορτώνουν.


Ύπνος Καφεΐνης

Μία στις τόσες μου συμβαίνει μετά το φαγητό να θέλω να κάνω κάποιες δουλειές ή να έχω κάποιες υποχρεώσεις που δεν μπορώ να αναβάλω. Είναι όμως τόση η νύστα και αυτό το βάρος μετά το γεύμα που δεν μπορώ να ξεκουνηθώ με τίποτα.
Για αυτές τις μία-στις-τόσες περιπτώσεις έχω το χαρτί της καφεΐνης

Ένα shot espresso (σφηνάκι ή μικρό capuccino) και κατευθείαν για τον 20λεπτο ύπνο!

Το κλειδί είναι ότι η καφεΐνη θέλει 15-20 λεπτά για να δράσει στον οργανισμό μας. Αν λοιπόν αυτά τα 20 λεπτά κοιμάστε το ξύπνημα είναι διπλά αναζωογονητικό ;)

Δεν είναι τακτική για κάθε μέρα, ούτε μπορεί να εφαρμοστεί από όσους πίνουν 15 καφέδες ημερησίως. Για τους λιγότερο καφεϊνοεθισμένους από εμάς που αρκούμαστε σε 1-2 καφέδες την ημέρα αυτή η extra δόση καφεΐνης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν πίνετε παραπάνω λυπάμαι... μάλλον έχετε ήδη ανοσία :D

Άλλες ιδέες για αποτελεσματικό ύπνο? Θα χαρώ να τις ακούσω - και να τις εφαρμόσω!

Εικόνα από flickr.