Talk about it

20090519

Ημερήσιος Ύπνος - Πόσο, Πότε και Πώς


Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στα οφέλη του ημερήσιου ύπνου - σήμερα θα δούμε τους τρόπους για να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος από τον ύπνο μας.

Ο βασικός μας οδηγός, το manual του ύπνου θα μπορούσαμε να πούμε, είναι από την The Boston Globe. Σε αυτόν τον οδηγό μπορούμε να υπολογίσουμε την πιο κατάλληλη στιγμή της μέρας για ύπνο, να ορίσουμε τη διάρκεια ανάλογα με το τι θέλουμε να κερδίσουμε και να ετοιμάσουμε τις κατάλληλες συνθήκες γι' αυτό.

Πότε?
Έχοντας μια ιδέα για το πώς "χτυπάει" το βιολογικό μας ρολόι μπορούμε να καθορίσουμε την πιο κατάλληλη ώρα για ύπνο. Το πώς χτυπάει το βιολογικό ρολόι έχει να κάνει με το τι ώρα θα ξυπνάγατε και θα κοιμόσασταν σε μία ελεύθερη από υποχρεώσεις ημέρα.

Συγκεκριμένα, αν ξυπνάτε στις 6πμ και κοιμάστε στις 10μμ, η κατάλληλη ώρα για εσάς είναι γύρω στη 1μμ.
Όσοι είναι ξύπνιοι 8πμ με 12πμ το ιδανικό είναι να κάνουν διάλειμμα κατά τις 2μμ.
Τέλος, αν λειτουργείτε με "φοιτητικούς" ρυθμούς 11πμ με 3πμ, ένας ύπνος κατά τις 4μμ είναι ιδανικός.

Πόσο?
Ένας απογευματινός ύπνος καλό είναι να μην ξεπερνά τα 45 λεπτά. Μετά από αυτόν τον χρόνο ο οργανισμός πέφτει σε κατάσταση βαθύ ύπνου.
Αν ξυπνήσουμε πριν τη μιάμιση ώρα συνολικού ύπνου συνήθως μένουμε με μια αίσθηση νύστας για μισή με μία ώρα. Αντιθέτως, ξυπνώντας στα 45 λεπτά έχουμε ξεκουραστεί όσο χρειάζεται για να τονωθούν οι αισθήσεις μας και η δημιουργικότητά μας!

Σε περίπτωση που ο απογευματινός ύπνος έχει ως σκοπό την αναπλήρωση βραδινού ύπνου τότε πρέπει να υπερβαίνει τα 90 λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ο οργανισμός έχει κάνει τουλάχιστον έναν πλήρη κύκλο ύπνου (με πιθανότητα REM και ονείρων) που είναι απαραίτητο για να ενισχυθούν οι αντοχές μας και να μην υπάρχει η άμεση επιθυμία παραπάνω ύπνου.

Γενικός τυφλοσούρτης λοιπόν είναι ή λιγότερο από 3 τέταρτα ή πάνω από μιάμιση ώρα.

Πώς?
Βασικά πράγματα για να έχουμε έναν σωστό απογευματινό ύπνο:

  • Ξυπνητήρι - ανάλογα το πόση ώρα θέλουμε να κοιμηθούμε.
  • Σκοτάδι - Είτε κλείνοντας τα παντζούρια είτε με προστατευτικά για τα μάτια.
  • Ηχομόνωση - Οι ενοχλητικοί εξωτερικοί θόρυβοι μπορούν να απομονωθούν με ωτοασπίδες ή ακουστικά και ήρεμη (για τον καθένα μας) μουσική.
  • Σκέπασμα - Μπορεί να μην το χρησιμοποιήσετε, αλλά είναι καλό να υπάρχει σε από στάση χεριού ένα σεντόνι ή κουβέρτα σε περίπτωση κρυάδας
  • Ξαπλώνουμε - Αν είμαστε ξαπλωμένοι σε ένα αναπαυτικό σημείο (καναπέ ή κρεβάτι) χρειαζόμαστε τον μισό χρόνο για να μας πάρει ο ύπνος από το να ήμασταν καθιστοί.

Θα επανέλθω σε μερικές μέρες με τακτική "δυναμικού" ύπνου και πώς να έχετε το μεγαλύτερο όφελος από τον λιγότερο χρόνο.

Μέχρι τότε, καλή ξεκούραση! :)


Εικόνα από flickr.