Talk about it

20090512

Ημερήσιος Ύπνος - Τα Οφέλη


Το απόγευμα, μετά το "μεσημεριανό" φαγητό, δεν έχω τίποτα καλύτερο από 10 λεπτά ξάπλας στον καναπέ κάπου μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Είναι όμως ωφέλιμο κάτι τέτοιο ή είμαι απλά θύμα της συνήθειάς μου?

Έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων πάνω στο κατά πόσο ο ημερήσιος ύπνος (nap) είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό, αλλά μόνο σχετικά πρόσφατα η επιστημονική κοινότητα κατέληξε ότι ο ημερήσιος ύπνος είναι ωφέλιμος, με θετικά αποτελέσματα στην υγεία αλλά και την πνευματική μας διαύγεια. Συγκεκριμένα, τα ωφέλη ενός μεσημεριανού ύπνου 20 λεπτών είναι:

  • Μείωση του στρες - Ένας σύντομος ύπνος φέρνει χαλάρωση, ενώ μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν στρες.

  • Βελτίωση αντανακλαστικών και παραγωγικότητας - Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το να κοιμηθεί κάποιος για 20 λεπτά 8 ώρες μετά την ώρα που ξύπνησε βελτιώνει τις αντοχές του περισσότερο από το να κοιμόταν 20 επιπλέον λεπτά το πρωί.

  • Βελτίωση μνήμης και δυνατότητας μάθησης - Μαθητές κολεγίου υποβλήθηκαν σε ένα απλό τεστ "βρες τις διαφορές στις εικόνες" και φάνηκε ότι οι ομάδες μαθητών που είχαν πάρει έναν 20λεπτο ύπνο πριν από το τεστ είχαν πολύ πιο γρήγορη και ακριβή αντίδραση.

  • Κάνει καλό στην καρδιά - Η σχετική έρευνα έγινε στην Ελλάδα. Από τους 23,681 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, όσοι κοιμόντουσαν μισή ώρα το μεσημέρι 3 φορές την εβδομάδα έδειξαν 37% μικρότερη πιθανότητα για θανάσιμο καρδιακό επεισόδιο!

  • Αύξηση ικανότητας αναλυτικής σκέψης - Έρευνα της NASA έδειξε ότι ο 30λεπτος ύπνος αυξάνει την δυνατότητα αναλυτικής σκέψης κατά 40%.

  • Δίνει κίνητρο για άσκηση - Η ξεκούραση που προσφέρει ο ολιγόλεπτος ύπνος μας επιτρέπει να ασκηθούμε χωρίς τη μόνιμη γκρίνια "είμαι κομμάτια σήμερα" (έχω γίνει ειδικός πλέον σ'αυτό...)

  • Ενισχύει την δημιουργικότητα - Ο ύπνος, νύχτα ή μέρα, επιτρέπει στο μυαλό να κάνει συσχετισμούς που ανοίγουν ορίζοντες δημιουργικότητας. Οπότε, όταν έχετε κολήσει κάπου ένας υπνάκος μπορεί να είναι η λύση.

  • Αναπληρώνει τον χαμένο βραδινό ύπνο - Σε σύγκριση που έγινε μεταξύ ανθρώπων που κοιμήθηκαν νυχτερινό 8ωρο και άλλοων που κοιμήθηκαν λιγότερες ώρες το βράδυ αλλά πήραν τον ολιγόλεπτο ημερήσιο ύπνο τους βλέπουμε ότι αντιδρούν εξίσου καλά σε εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτό μας δείχνει ότι ο βραδινός ύπνος μπορεί να αναπληρωθεί ως έναν βαθμό.

  • Προστατεύει από την υπνηλία - Εάν ξέρετε ότι θα πρέπει να μείνετε ξύπνιοι το βράδυ που έρχεται, ένας πιο εκτενής ύπνος 2-4 ωρών μπορεί να σας κρατήσει όλη την επόμενη ημέρα.

  • Κάνει συνολικά καλό στην υγεία - Τα οφέλη του σύντομου ύπνου εντοπίζονται στην υγεία της καρδιάς, τη σωστή ρύθμιση των ορμονών και την αποτελεσματικότερη ανασύσταση των κυττάρων.

Πώς όμως επιτυγχάνουμε αποτελεσματικό ημερήσιο ύπνο χωρίς να πέσουμε στην παγίδα της μόνιμης υπνηλίας?

Σχόλια και παρατηρήσεις πάντα ευπρόσδεκτα!
Εικόνα από flickr.