Talk about it

20090521

Ανοιξιάτικες Αλλεργίες

Δεν ξέρω για σας, αλλά αυτή την περίοδο που οι μελισσούλες παίζουν χαρούμενα στη γύρη και η κίτρινη σκόνη έχει γεμίσει την ατμόσφαιρα δεν μπορώ να κάνω βήμα έξω από το σπίτι χωρίς να έχω μια ακαταμάχητη επιθυμία να βγάλω τα μάτια μου από το τρίψιμο! Για να γράψω αυτές τις 5 αράδες έχω σταματήσει τουλάχιστον 10 φορές και για να αλλάξω παράγραφο λέω να πάω να ρίξω λίγο νερό...

Πώς την πατάμε λοιπόν? Στα όρια της πόλης, σε περιοχές που έχουν κυπαρίσσια, ελιές, πεύκα, πλατάνους και λεύκες έχουμε μεγάλη ποσότητα γύρης. Όταν σηκώνει αεράκι - όπως σήμερα - η γύρη αυτή ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις και φτάνει ακόμα και σε μέρη που δεν υπάρχει κάποια εμφανής πηγή.

Αποτέλεσμα?

Καταρροή και φτέρνισμα από τη μύτη, κόκκινα μάτια με φαγούρα και δάκρυα, βουλωμένα αυτιά και σε πιο βαριά μορφή βήχας και δύσπνοια. Υπέροχα, δεν μπορείτε να πείτε!

Πώς το αντιμετωπίζουμε λοιπόν?

Καταρχήν, η σωστή και αποτελεσματικότατη μέθοδος είναι η πρόληψη. Εξετάσεις για εντοπισμό φυτού που μας προκαλεί την αλλεργία και ιατρική αγωγή.

Πέρα από αυτό, πάμε στα μικρά καθημερινά που θα μας γλυτώσουν λίγο από το μαρτύριο.

  • Περιορίζουμε (όσο το δυνατόν) τις μετακινήσεις μας σε περιοχές με πηγές γύρης. Ok, δεν μπορούμε να μην πάμε στη δουλειά μας, αλλά μπορούμε να μην πάμε εκδορμή στο πευκοδάσος μέσα στον Μάιο.

  • Αποφεύγουμε (πάλι όσο είναι δυνατόν) τις μετακινήσεις νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Ο δείκτης για το νωρίς και το αργά είναι η θέση του ηλίου. Τις ώρες αμέσως μετά την ανατολή και πριν τη δύση του ηλίου η γύρη βρίσκεται σε ιδιαίτερη κινητικότητα - το πρωί γίνεται η μαζική αποδέσμευση από τα φυτά, ενώ το απόγευμα σταματάει η ανανέωση και κατακάθεται.

  • Για τον ίδιο λόγο είναι καλύτερο να απλώνουμε ρούχα ή να κάνουμε γενικότερα εξωτερικές δουλειές σπιτιού (αν έχετε κήπο για παράδειγμα) το μεσημέρι ή το βράδυ.

  • Όσο είμαστε σπίτι κλείνουμε τα παράθυρα. Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο, ειδικά αν είμαστε σε κίνηση, ενώ οι στις μηχανές διατηρούμε το κάλυμμα του κράνους κλειστό.


Συγκεκριμμένα σήμερα η συγκέντρωση είναι στα υψηλά όρια της μέτριας κλίμακας (48), οπότε καταλαβαίνω γιατί έχουν τρελαθεί τα μάτια μου...
Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα είδη αλλεργιών μπορείτε να βρείτε στο τμήμα αλλεργιών της ΕΥΡΩΑΝΑΛΥΣΗΣ. Καλά κουράγια! X)

Στη φωτογραφία η cellebrity :sic: πολική αρκουδίτσα Knut.